Facebook už je pasé. V Anglosasském světě lidi nudí. Ti se chtějí setkávat naživo

11. 03. 2015 7:24:38
Když jsem si někdy na začátku roku 2009 zakládala facebookový profil, byla jsem z toho celá pryč. Několik let jsem nadšeně komunikovala, cpala tam fotky, komentovala odkazy přátel a nebyl den, kdy bych na něm několikrát nekontrolovala, co kdo dělá či si myslí. A jaké je moje kamarádství s facebookem teď? Velice, velice chladné...

Dá se z mé strany přirovnat k nuceným návštěvám k bohaté nudné tetičky, k níž každou neděli chodíte povinně na oběd, aby na vás neopomněla v závěti. Na facebook dnes chodím opravdu zřídka. Někteří moji přátelé (kteří na FB sdílí denodenně I jaké menu měli k obědu a žhavé novinky o tom, že byli na toaletě atd. ) toto nechápou. Další mí přátelé (ano, je jich málo, napočítávám asi tři) na FB prakticky nejsou. Jedna kamarádka tam byla a nakonec ho zrušila a už na něj nechodí, kamarád zná FB jen z vyprávění, snad nikdy na něm nebyl a další moje kamarádka na něm je, ale jako vymyšlená identita, protože kvůli své profesi (PR) musí občas spravovat účty svých klientů a z duše tuhle část své práce nenávidí.

Zkrátka a dobře facebook je perfektní pro to, abyste si udrželi přátelství s lidmi, s nimiž jste někdy navázali kontakt, a pak ho neztratili (Tedy s těmi, které vám FB milostivě ukáže, protože ukazuje jen actuality těch, s nimiž komunikujete nejvíce. Takže vám ukazuje kdejakou hloupost kdo napíše, ale když někdo píše s rozmyslem jednou za čas a preferuje kvalitu nad kvantitou, tak máte víceméně smůlu a nevidíte to, pokud tam cíleně na jeho stránku nejdete). Alespoň tak mi o přijde. Už jsem si říkala, že jsem asi stará (sociální sítě vás nutí myslet si, že jste starší o desítky let více než jste, jak jdou rychle dopředu : - ) – u mě to funguje:- ))) ), ale ejhle! Našla jsem skutečnou SOCIÁLNÍ SÍŤ, která se netváří jen jako sociální síť, ale opravdu jí je. Skutečně je to tak. I když je dostupná I v ČR, je tu málo využívaná, asi proto, že je jen v angličtině, nevím.

Každopádně v Londýně a dalších velkých evropských městech je to naprosto něco, co je ́in ́ a snad každý (alespoň z lidí, s nimiž se setkávám - stále nad tím žasnu) má tuto síť v mobilu a je na ní stále on-line, aby něco nepropásl.

Ale pozor - ne proto, aby zjistil, jakou číčovinu zrovna sdílí jeho virtuální známý, je on-line jen proto, aby zjistil, kde se v jeho okoli zrovna kona nebo plánuje nejake neformalni setkani lidí různého věku, zaměření a profesí. Je to něco úžaného – něco, co byste od sociální sítě vlastně dle názvu čekali – taková, která bude techniku pro setkávání lidí využívat a ne zneužívat pro prostor, kam naláká spoustu lidí, aby tam mohla nafrcat reklamy. Je to super byznys model, což o to. Ale to Meetup taky a presto dává lidi osobně dohromady. Ano, o tom mluvím - Meetup.com – vymyšleno v Americe, užitečné i v Evropě: -). Prostě si tam založíte skupinu, podle zájmů nebo jen tak volnou free. A lidi se tam volně zaregistrujou – jako na FB – ale pak prostě jen vybírají, kam se připojí – počet libovolný.

Chodí vám pak do schránky tipy s akcemi, které pořádají vase oblíbené skupiny. A většina skupin je hodně aktivních. Někdo dělá pravidelně akci jednou měsíčně, někdo jednou týdně, někdo každý den. Prostě přijdete a seznamujete se s cizími lidmi. Všichni jsou přítelští a každý se chce seznámit. Je to něco neuvěřitelného. Osobně snad takto chodí na takvouto ́sociální síť ́ skoro každý den. Někde je to jen konverzace, někde chodíte po městě po památkách s cizími lidmi, nebo jdete fotit se skupinou nadšených či profi fotografů, setkáte se s chovateli vámi oblíbených andulek, procvičíe si různé jazyky – jazykové skupiny, volné hodiny tance, party, vzdělávací akce, workshopy na jaké si vzpomenete – finanční, marketingoé, umělecké... Všude přijdete, seznámíte se s lidmi a pak na Meetupu zůstanete on-line ve spojení, ale jen proto, abyste si řekli, jaké to bylo báječné a co vás inspirovalo a domluvíte se, kdy se setkáte příště – jako skupina či jednotlivci.

To je podle mě výborné propojení on-line světa s off-line světem. Tomu říkám sociální skupina. Když to shrnu, tak na Facebooku můžete být členem kolika skupin chcete, ale v životě nemusíte osobně do žádné jít (až na výjimky), jen bezmyšlenkoviě lajkujete, co se vám zrovna líbí a na co hned zapomenete jen co odejdete od počítače. Máte spoustu virtuálních nebo bývalých přátel, které byste na živo /už/ snad ani nepoznali, ale s Meetup prostě akce musíte navštěvovat, když akci nenavštívíte, jakoby vaše virtuální já na akci nebylo. A to je rozdíl mezi Facebookem a Meetup. Meetup vyžaduje akci – přijít mezi lidi, Facebook vyžaduje pouze ťukání prstu do monitoru nebo do myšky.

Je asi jasné, že na MeetUp rozhodně nechodím s frekvencí jako ke staré, nudné a otravné tetičce Facebooku, ale jako za šmrncovním chlápkem, co mi má co nabídnout. Sorry, já chci žít social life (sociální život) v reálu, ne jen ve virtuálním světě. Až umřu, bude to taky doopravdy a ne jen virtuálně. Tak proč se do té doby konzervovat doma u počítače a staré nemoderní (reklamou přecpané a stále novými pravidly a omezeními nabubřelé) a nudné tetičky FB, která mi bude vybírat, s kým se mám kamarádit a s kým ne. Na to už jsem asi stará.. :- )))))) A co vy, jak to vidíte? Klidně mě v komentářích doplňte či vyvraťe cokoliv, co píšu, budu jen ráda za polemiku.

Autor: J F | středa 11.3.2015 7:24 | karma článku: 15.64 | přečteno: 866x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.69 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781

L

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...