Britové se sice zmateně vlečou z Evropské unie po dálnici D1, ale zato pryč z Bruselu

16. 01. 2019 22:19:00
Londýn - Britové se zbláznili, pomyslela jsem si. Včera odpoledne jsem se stavila před parlamentem. Právě se rozhodovalo, zda poslanci přijmou absurdní a pro ně nevýhodnou dohodu o vystoupení z Evropské unie. Nestalo se. Fajn!

U parlamentu to vřelo a oba tábory měly rozdělený prostor. Jak ten pro Brexit, tak ten proti. Alespoň to tak vypadalo. Postupně jsem zjistila, že vlastně většinu místa všude zaujímala ta část, která má na starosti evropskou propagandu. Ti také na večer připravili velký koncert, včetně postaveného pódia. Už během kampaně před referendem mne nepřestalo udivovat, jak masivní kampaň tu jde ze strany probruselské, zatímco daleko menší byla ta probritská (pro opuštění EU). Vůbec jsem nepochopila, proč se všeobecně vžil názor, že UKIP (strana, která byla založena po Mastrichtské dohodě a navzdor jí - ta změnila Evropské společenství - nebo spíše začalaměnit - do federativní podoby, kterou známe dnes), a příznivci Brexitu mají velkou a lživou kampaň - větší než tu, kterou tu má EU. Není to tak a nikdy nebylo. Bylo to podobné i teď a tady - spořádaní občané nosili transparenty, které žádali, aby parlament provedl jejich volbu - tedy odejít z EU čistě a bez žádných postranních dohod. Naproti tomu až fanatičtí zastánci Evropské unie, kteří pořádali velkou show.

Proč ta show? Copak má schovat?

Znáte to - když máte dobré argumenty, nemáte potřebu je nějak složitě obhajovat. Řeknete je a jejich síla je viditelná. Nepotřebujete jich mít spoustu a takových nijakých a jejich děravost překrývat tím, že děláte zbytečnou show... No, ale je to demokracie, aby si lidé mohli říci své názory, ať jsou jakkoliv rozporuplné, a je to jejich právo. A je to tak správně.

Celou dobu je britská společnost rozdělená. To je vcelku jasné a viditelné. Ale to, co se začalo dít včera večer, mně opravdu překvapilo. Jakoby si Britové uvědomovali, že za deset týdnů už tu bude Brexit a jde do tuhého a napnuli všechny síly a obě strany se předháněly, která je lepší a přesvědčivější.

Zajímavé ale na tom vlastně bylo, že se obě strany ani tak nepřesvědčovaly navzájem či kolemjdoucí, ale jakoby si dělaly takovou párty a společenskou událost. Jakoby se jen už ujišťovali a ukazovali a mluvili s kolemjdoucími, ale spíše v poklidném duchu. Výstražný tón případně používali mezi sebou. Každá ze stran vždycky udělala menší průvod a s pokřiky či hudbou pak chodila a procházela prostory té druhé a tak se častovaly navzájem svými hesly a více či méně smyslnými či nesmyslnými výrazy, co mohu soudit, tak většinou slušnými, ale často ráznými!

Často se mě lidé ptají, jak tu vlastně vypadá jinak život kolem Brexitu. No tak zatímco před parlamentem to žilo a stovky lidí si tu pořádali tento společenský dýchánek, tak ostatní byli v práci či ve škole (s výjimkou vysokoškolských studentů protestujících proti Brexitu – ti budou vždy pro EU, protože vysoké školy dostávají dotace z EU a jsou na nich často dost závislé a proto budou vždy proevropské. (Udílet dotace pro vědu a výzkum byl jeden z nejlepších nápadů Evropské komise jak přilákat na svou stranu školy a přes ně pak I děti a studenty). Večer bylo plné metro jako obvykle.

I když to tak možná na první pohled nevypadá, Britům se daří Brexit zatím uskutečňovat docela dobře. Tedy až do včerejška. Jenže po včerejším debaklu v parlamentu, který nemá obdoby od roku 1924, kdy naposledy, skoro před sto lety, vyjádřila dolní komora britského parlamentu tak velkou nevraživost vůči důležitému vládnímu kroku - a tedy samotné vládě, začala velká krize. Ta ale trvala jen necelých dvacet čtyři hodin a byla zažehnána tím, že dnes přece jen sněmovna znovu vyjádřila podporu Therese May, britské premiérce a její vládě. Nikdo si totiž nechce vlastně doopravdy na její horké křeslo sednout, ani neomarxistický lídr opozice Jezza (Jeremy Corbyn), který se tak tváří. Tenhle bordílek po Davidovi Cameronovi prostě zametat nikdo jiný než Theresa May nechce. A proto se zdá být, nyní už s konečnou platností, nesmrtelná... A s ní možná I její národ...

Autor: J F | středa 16.1.2019 22:19 | karma článku: 27.11 | přečteno: 888x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 23.80 | Přečteno: 328 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.53 | Přečteno: 897 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 418 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 674 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 781

L

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...